piątek, 28 listopada 2014

Skrzat

Witajcie, dziś pokażę Wam świąteczne szyciowanki, które powstały na zamówienia w ostatnich dniach. Na początek coś, z czego jestem dumna ;) To mój pierwszy skrzat. Jutro wędruje do nowej właścicielki, a mi będzie ciężko się z nim rozstać. Mam nadzieję, że kolejne, które planuję uszyć, będą równie udane. W tle poducha w gwiazdy z białą oblamówką, również wykonana przeze mnie...



Piernikowe ludziki (dostępne w sklepiku)...



Tu w połączeniu z laskami Mikołaja jako zawieszka (girlanda) na okno...


Ten oto renifer nie jest jeszcze w pełni skończony, czeka na bieguny, a potem rusza razem ze skrzatem w świat. Końcową wersję pokażę Wam następnym razem.



Kolejne zamówione ozdoby choinkowe...


Dla łasuchów na sam koniec mam przepis na szybkie i pyszne ciasteczka, który znalazłam na opakowaniu mąki pełnoziarnistej. Autorką przepisu jest Dorota z mojewypieki.com
 

Składniki na 30 sztuk ciastek:
  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (ja daję o połowę mniej bo ciastka są bardzo słodkie)
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 4 łyżki migdałów bez skórki, posiekanych  (moja okrojona wersja to same orzechy włoskie)
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suszonej moreli, posiekanej
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i miód szybko zagnieść. Do wyrobionego ciasta dodać bakalie, raz jeszcze zagnieść, by całość się połączyła. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce, w sporych odstępach od siebie, delikatnie spłaszczając je dłonią.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 – 15 minut, do zarumienienia.
Po tym czasie ciasteczka wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty (bezpośrednio po upieczeniu będą dość miękkie), a następnie przełożyć je z blaszki na kratkę do ostudzenia. 

I to tyle na dziś, wrócę znów niebawem z kalendarzem adwentowym... i niespodzianką dla Was.
 



18 komentarzy:

  1. Brak słów. Wszystko cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja droga, jak ja bym przysiadła z Tobą do tej kawy z pianką w uroczej filiżance z pysznymi ciasteczkami...Skrzat również zyskał moją wielką sympatię:) Lasek Mikołaja poproszę pięć. Święta zapowiadają się bajecznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam na świąteczną herbatkę, a laski już czekają ;)

      Usuń
  3. Śliczne szyjątka!!! Muszą pięknie wyglądać na choince, czy w oknie!!! Przepis chomikuję:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry.
    Wszystkie Pani prace są świetne.
    Bardzo miłych chwil, Kuba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do mojego Bloga i mojego WIELKIEGO ROZDANIA ! ze świetnymi NAGRODAMI! http://handmade-with-love-by-klaudia.blogspot.com/2014/11/dobilismy-do-1000-polubien-na-facebooku.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak na pierwszego skrzata, to wyszedł bombowo! Przede wszystkim ten słodki sweterek! Obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Twoich ust to wielki komplement :) Bardzo dziękuję :)

      Usuń
  7. Skrzat i pierniczki są cudne! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piernikowe ludki i laski Mikołaja absolutnie zachwycające!!! Pozdrawiam i zapraszam do siebie. Aga.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiem co znaczy rozstawać się ze swoimi "dziećmi":)))) śliczny jest!

    OdpowiedzUsuń